Precision Bijscholingen schoolt en certificeert zorgprofessionals en is geautoriseerd accreditatie aan te vragen bij het Kwaliteitsregister V&V en Register zorgprofessionals.
Wij zijn trots op de kwaliteitskeurmerk.
Onze visie: doe gewone dingen ongewoon goed!
Moduleaanbod 2019 (A-Z)
Acute en chronische pijnbestrijding (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: toepassingen complexe pijnbestrijding in thuiszorg, strategieën, verklaring pijn, psychologische aspecten terminale patiënt, PCA, Port-a-cath, pijnblokkades, morfino-mimetica, NSAID’s, prostaglandine remmers en dermatomen. De les wordt afgesloten met enkele casuïstieken (eventueel van de cursisten zelf). Les is mede ontwikkeld door het klinisch pijnteam en verpleegkundigen van de klinische APS, de Acute Pijn Service.
ADL-assistent (vanaf niveau 1)
Kernpunten: deze cursus is gemaakt voor zorgprofessionals die geen bevoegdheden hebben om zorgtaken uit te voeren en mantelzorgers.
Op 1 dag (2 dagdelen) leren de deelnemers de elementaire taken om te assisteren bij de ADL functies van de zorgvrager. Tijdens het eerste dagdeel worden alle handelingen heel precies uitgelegd aan de hand van een PowerPoint presentatie. Tijdens het tweede dagdeel brengen we met 3 docenten alles in de praktijk. We maken dan gebruik van een douchestoel, douche brancard, rolstoel, hoog-laag bed, actieve en passieve tillift, diverse oefenpoppen, inco-materialen, katheter-nachtzakken en verschillende persoonlijke verzorgingsmiddelen. Kortom, een heel geschikte cursus voor mensen die ADL-assistent willen worden of voor mantelzorgers die de nodige handvatten zoeken.
Ambulante Compressie Therapie (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: anatomie en fysiologie van het veneuze vaatstelsel, veneuze pathologie, klachten en symptomen, ambulante compressie therapie (hoge-lage druk en korte-lange rek), operatieve correcties zoals, korte strip van de VSM, VNUS, SEPS en cryo, grijze atrofie, witte atrofie, ontwikkelingsstadia ulcus cruris venosum, wet van Laplace, tips en tricks zwachtelen, pelotteren. Les is mede ontwikkeld door klinisch wondspecialisten. Demonstratie en veel oefenen!
Basishandelingen in de thuiszorg (vanaf niveau 1)
Kernpunten: lichamelijke verzorging. Mondverzorging, smetten, decubitus (preventie), verplaatsingen in bed. Hygiënisch werken, handen wassen, gebruik van handschoenen en ander beschermingsmateriaal, compressie zwachtelen/steunkousen. De stoelgang, klysma's toedienen en voeding. Het gebruik van hulpmiddelen. Professionele houding.
Chronische pathologie in de thuiszorg (vanaf niveau 3)
Kernpunten: behandeling belangrijkste thuiszorgziektebeelden zoals S.L.E., M.S., A.L.S., morbus Bechterew, morbus Parkinson, Duchenne, kanker, HIV. Leer der verschijnselen.
Decubitus preventie (vanaf niveau 2)
Kernpunten: wat is decubitus? Welke gradaties kennen we? Waardoor ontstaat decubitus? Hoe kun je decubitus voorkomen? Welke plaatsen zijn het meest gevoelig?
Aandacht in de les voor de CBO-richtlijnen, de voeding, de inzet en het gebruik van hulpmiddelen.
De module, de les en de PowerPointpresentatie vormen een interactief geheel, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ervaringen van de cursisten en de gevolgen voor de hedendaagse praktijk.
Diabetes mellitus (vanaf niveau 2)
Kernpunten: begripsomschrijving type 1 en 2, oorzaken, verschijnselen, gevolgen, leefregels, behandelingen, complicaties korte en lange termijn. De module is mede ontwikkeld door een collega met diabetes mellitus 1. Tips voor dagelijkse omgang.
EHBO in de thuiszorg (vanaf niveau 1)
Kernpunten: o.a. allergische reactie, hypoglycaemie en vergiftigingen. Verder traumatologie zoals collum en collus fractuur, verbrandingen, snijverwondingen.
Geriatrie (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: Alzheimer, omgaan met dementie, delier, agressie, tekenen van ouderenmishandeling. Tips en tricks voor de dagelijkse omgang met deze patiëntengroep.
Helpende Plus inclusief de medicatiecursus (niveau 2)
Kernpunten: op één dag (2 dagdelen) wordt u bijgespijkerd in wetgeving, communicatie, vormen en toedieningswijzen medicatie, fouten en gevolgen, double check, omgaan met slikproblemen, steunkous aan/uit en werken met tilliften. Tijdens het eerste dagdeel krijgt u een theoretische update en tijdens het tweede dagdeel staat de praktijk centraal. Na afloop bent u in staat veilig medicatie aan te reiken.
Hygiëne en infectiepreventie (vanaf niveau 1)
Kernpunten: het formuleren van knelpunten in de praktijk: van de cursist wordt verwacht dat hij/zij een relatie legt tussen de bestudeerde lesstof en de toepasbaarheid in de praktijk. Update transmissierisico's in vergelijking met beroepsrisico's.
Injecteren, vaccineren en (enig) medisch rekenen (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: materiaalkennis, anatomie injectieplaatsen, tips en tricks injecteren in de praktijk, vaccinaties, oplossen en verdunnen, regels rondom hygiëne, prikaccidenten, WIP-richtlijnen, en oefenen met eenvoudig medisch rekenen.
Juridische aspecten (vanaf niveau 1)
Kernpunten: zelfstudie, Wet BIG, W.G.B.O., kaderafbakening, bevoegdheidsbegrenzing, individuele aansprakelijkheid, calculated risk en de relatie bekwaam-bevoegd.
Katheteriseren (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus urogenitalis, materiaalkennis, allergie, blaasspoelen, fausse route, leegloop blaas, suprapubische katheter, systemen, urethradeviatie bij multiparae, zelfkatheterisatie en blaastraining. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Klinisch redeneren (vanaf niveau 3)
Kernpunten: de 6 stappen van KR, (O)SBARR, ABCDEF, closed loop communicatie en dan: falen vitale organen: hart-longen-nieren-lever-hersenen. Toepassen van bovenstaande en dan is het niet zo moeilijk meer. Op welke wijze observeer je, wat observeer je, welk signaal wijst op welk gevaar, hoe leg je dat vast, hoe communiceer je? Wij voegen aan SBAR een 2e R toe, van registration. In geval van zwangeren voegen wij aan de SBAR een O toe van Obstetic. De cursisten verzinnen hun eigen casus en laten die collega cursisten oplossen (toetselement).
Lymfedrainage/extravasale vochtbeheersing (vanaf niveau 3)
Kernpunten: anatomie, fysiologie en pathologie van het lymfesysteem, almede de diagnostiek en de conservatieve en operatieve behandelmogelijkheden. Achtergronden van de decongestieve lymfatische therapie geven en de behandelstrategie voor de behandelbare oedemen.
Medicatieveiligheid (vanaf niveau 2)
Kernpunten: opdracht-eisen, toedieningsvorm, hoofd- en bijwerkingen meest gebruikte, dus actuele medicijnen, dubbelcheck, het gebruik van verschillende beveiligde apps bij dubbelcheck, eigen veiligheid vanwege agressieve stoffen, samenvoegingen, mengen en malen of niet, interacties, farmacokinetiek, allergie, werking meest gebruikte medicijnen (tijdens de les worden er op uw verzoek medicijnen besproken), halfwaardetijd, volgorde, diabetes 1 en 2, insulinepennen, bloedsuiker meetapparatuur. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Medisch rekenen (vanaf niveau 3)
Kernpunten: in Nederland vallen jaarlijks vele doden door medicatiefouten. Bij het analyseren van een medicatiefout zie je een cascade van opeenvolgende gebeurtenissen die uiteindelijk leiden tot fatale feiten. In deze module maakt u (opnieuw) kennis met het berekenen van een pompstand, het verdunnen van morfine tot een werkbare vorm, het omrekenen van procenten naar milligrammen, het berekenen van een juiste concentratie, het verschuiven van komma’s en het berekenen van eenheden per tijdseenheid. Ook het berekenen van de zuurstofreserve in een zuurstofcilinder wordt nog eens uitgelegd.
Wij, verpleegkundigen, zijn doorgaans niet de uitmuntende rekenaars. Daarom is deze module met haalbare doelstellingen een must.
Multi modulaire teams (vanaf niveau 2)
Kernpunten: deze cursus is gericht op de communicatie binnen multi modulaire teams (niveau 2 t/m 5). Het is soms lastig om goed samen te kunnen werken, omdat niet helemaal duidelijk is wat de taken en bevoegdheden van de verschillende niveaus zijn.
De cursus behandelt communicatie, taakverdeling en verslaglegging en overdracht.
Het verschil tussen multi modulair en multi disciplinair is dat bij die laatste ook de huisarts, ziekenhuis, psycholoog etc. worden betrokken. Multi modulair is puur het zorgteam.
Omgaan met agressie (vanaf niveau 2)
Kernpunten: agressie is het al dan niet met opzet uitvoeren van handelingen waardoor anderen schade ondervinden. We behandelen de 4 vormen van agressie (expressieve-, frustratieve-, instrumentele- en onbeheerste agressie), hoe kan je agressie vroeg herkennen en ombuigen, omgaan met conflicten, herkennen van non-verbale vormen van agressie, welke handvatten werken bij welke vormen van agressie, eigen veiligheid en agressie.
N.B. Het is geen fysieke weerbaarheidstraining.
Palliatieve zorg (niveau 2)
Kernpunten: bejegening en omgang met familie, observatie pijnschalen, maximaal comfortabele zorg, tekenen van dis-comfort, specifieke verzorgingsaspecten palliatieve cliënt, assistentie bij technisch verpleegkundige zorg, medicatieveiligheid, samenwerking met mantelzorgers, beschrijving de laatste levensfase en de psycho-sociale aspecten van de eigen veiligheid.
Palliatieve zorg (vanaf niveau 3)
Kernpunten: bejegening en omgang met familie, observatie pijnschalen, sedatiemogelijkheden, multidisciplinaire aanpak, beschrijving de laatste levensfase, decubituspreventie, psychosociale begeleiding en wetgeving euthanasie.
Pluis – niet pluis (vanaf niveau 2)
Kernpunten: module voor alle zorgniveau’s waar antwoorden op vragen komen, die tijdens de omgang met de cliënten aan de orde komen zoals chemo en dan, bloeddrukverlagers en dan, hij begrijpt je ineens niet meer (afasie), pijn op de borst of is het de maag, diabetes en onwel, hij heeft ineens heel veel pijn met het ademen, hij valt flauw, hij gaat dood!, en dan, oeps, een prikaccident! 112 gebeld maar toch niet nodig, temperatuur en MS, pijn en VAS, Ritalin na 16.00 uur?, delier, maden door de muren, gaan zitten met heupprothese, etc. etc.
Het antwoord is pluis of niet pluis. Aanrader!
Reanimatie + AED (niveau 1 en 2)
Kernpunten: u wordt geschoold op basis van de volgende 5 pijlers:
- get help in time (sla op het juiste moment en op de juiste wijze alarm)
- treat first what kills first (behandel het eerst waar de meeste dreiging vanuit gaat; waar iemand het eerste aan dood kan gaan)
- do no further harm (maak het niet slechter dan het is)
- 10 seconds for 10 minutes
- closed loop communication.
Het onderwijs is zeer praktijkgericht, directief en wordt gegeven in doceervorm. Vaak wordt de complexe theorie gekoppeld aan casuïstieken. We geven de les in een u-vorm opstelling met behulp van onze eigen audiovisuele apparatuur. Tijdens de les is gelegenheid allerlei vragen te stellen. Centraal in dit onderwijs is dat wij er van uit gaan dat de hulpverlener, slechts beschikt over 2 handen, gezond verstand, een luide stem en een (mobiele) telefoon.
Reanimatie + AED (vanaf niveau 3)
Kernpunten: u wordt geschoold op basis van de volgende 5 pijlers:
- get help in time (sla op het juiste moment en op de juiste wijze alarm)
- treat first what kills first (behandel het eerst waar de meeste dreiging vanuit gaat; waar iemand het eerste aan dood kan gaan)
- do no further harm (maak het niet slechter dan het is)
- 10 seconds for 10 minutes
- closed loop communication.
Het onderwijs is zeer praktijkgericht, directief en wordt gegeven in doceervorm. Vaak wordt de complexe theorie gekoppeld aan casuïstieken. We gaan hier nader in op de aanleidingen van een levensbedreigende situatie. Centraal in dit onderwijs is dat wij er van uit gaan dat de hulpverlener, slechts beschikt over 2 handen, gezond verstand, een luide stem en een (mobiele) telefoon.
Revalidatie na prothese-implantatie (vanaf niveau 2)
Kernpunten: verschillende implantaten vereisen specifieke revalidatie; Swansonprotheses in de vingerkootjes, schouderprothese, knieprothese, heupprothese, kunstmatige fixaties van fracturen, vooral na “grotere” breuken (heup, tibiaplateau, humerus, wervels). Tips en tricks voor in de praktijk. Les wordt mede ontwikkeld (en medegegeven) door een specialistisch orthopedisch verpleegkundige.
Sharp Update (vanaf niveau 3)
Kernpunten: op één dag (2 dagdelen) wordt u bijgespijkerd in de meest voorkomende handelingen en reanimatie/AED. Tijdens het eerste dagdeel krijgt u een theoretische update (highlights) van:
SMART observeren, signaleren en rapporteren (vanaf niveau 1)
Kernpunten: de zorg verandert snel. Doelen moeten worden gehaald. Alles moet geregistreerd worden. Rapporteren van je handelingen op basis van de in je zorgplan gestelde doelen. Wat is een zorgplan? Waar moet dat aan voldoen? SMART, ART en SOAP. Na deze cursus ben je in staat volledig en op adequate wijze te rapporteren en het zorgplan tot in detail uit te werken. Met één hoofddoel: zo veilig en goed mogelijke zorg leveren die tot in detail geregistreerd wordt.
Sonderen (vanaf niveau 3)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus gastro-intestinalis, sondevoedingen, wijze van toedieningen, toedieningswegen, dumping syndrome, malabsorptiesyndroom, inbrengen maagsonde, fixatiemethoden, verzorgingsaspecten sonde, sondeallergie, PEG-uiterlijk, PEG-verzorging, cachexie, medicijn gebruik bij sondevoedingen, regurgitatie, aspiratie en diëten. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Stomazorg (vanaf niveau 3)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus digestivus, soorten stomata, continent-incontinent stoma, verzorging stoma en huid, materiaalkennis, toepassing materialen. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Tiltechnieken (vanaf niveau 1)
Kernpunten: ergonomie, verplaatsen en bewegen, basistechnieken, verplaatsingsmogelijkheden, algemeen en specifiek, piek en continue belastbaarheid rug, heupen, knieën en enkels. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Tiltechnieken m.b.v. tilliften (vanaf niveau 1)
Kernpunten: alle cursisten kunnen de meest gangbare tilliften bedienen en elkaar verplaatsen. Actieve en passieve tillift aanwezig. Les wordt gegeven door ervaren fysiotherapeut die dagelijks werkt met deze hulpmiddelen.
Tracheostoma (vanaf niveau 3)
Kernpunten: indicaties, structureel tracheostoma, verzorgingsaspecten, gevaren, luchtweginfecties, bevochtiging, hoe te handelen in noodgevallen en aspiratiegevaar. Praktijkdemonstratie en oefenen!
VAC® Therapie (vanaf niveau 3)
Kernpunten: de veneuze vaatproblematiek, (operatieve) open been behandelingen, de verschillende inzichten en ontwikkelingen. Indicatie en applicatie VAC® Therapie in theorie en praktijk. Hoe, wat, wanneer en waarmee?
Vasculaire infuus technologie (VIT) (vanaf niveau 3)
Kernpunten: update van de pijnfysiologie, visueel analoge schaal (VAS), indicaties invasieve pijnbestrijding, methoden van analgesie in de thuiszorg zoals epidurale- en spinale pijnbestrijding, blokken in dagbehandeling, patient controlled analgesia (PCA), Port-a-cath, PICC, CADD-Legacy pomp, terminale pijnbestrijding, hulpmiddelen, technische tips en tricks, infuus inbrengen en verpleegkundige aspecten.
Weetjes in de huishouding (niveau 1 en 2)
Kernpunten: dé module voor de ZZP-er werkend in de huishouding.
Tijdens de 3 uur durende les worden de belangrijkste zaken besproken die u als huishoudelijk medewerkster moet weten. Dus de ARBO regels in het heel kort, de te gebruiken materialen, de term hygiënisch werken, welke bacteriën zitten waar en welke zijn ziekteverwekkend, ventileren, wasprogramma’s, tips voor de strijk, rust-reinheid-regelmaat, voorraadbeheer, eigen veiligheid en beroepsgeheim. Na de les krijgt u een mooi naslagwerk met veel tips!
Les wordt gegeven door schoonmaakprofessional in samenwerking met wijkverpleegkundige en met behulp van digitale presentatiemiddelen.
Werkbegeleiding (vanaf niveau 2)
Kernpunten: introductie werkbegeleiding, bepaling leerdoelen, spanningsveld
Verpleegproces-begeleidingsproces, leerstijltest Kolb toepassen op de cursist (eigen
Leerstijltest presenteren door cursisten), formuleren leerdoelen, hoe doe je dat?, oefenen formuleren leerdoelen, organisatie gesprekken (in het kort), methode van gesprekken, beoordelingsfouten, toets: huiswerkopdracht.
Wondverzorging (vanaf niveau 3)
Kernpunten: type wonden, WCS classificatie, oorzaken, decubitus, behandelingsvormen, materiaalkennis, verschijnselenherkenning, praktijkdemonstratie en oefenen! Les wordt mede gegeven door WIS consulent(e).
(Voor het onderdeel veneuze pathologie en compressietherapie is een separate module ontwikkeld.)
Zuurstof toedienen en uitzuigen (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus respiratorius, C.O.P.D., hartfalen, helpen met ophoesten, functie morfine’s bij terminale emfyseem patiënten, zuurstofapparatuur, uitzuigtechnieken, (in)direct zuigen, reduceerkleppen, vagale reactie en gevarendriehoek.
Wij zijn trots op de kwaliteitskeurmerk.
Onze visie: doe gewone dingen ongewoon goed!
Moduleaanbod 2019 (A-Z)
Acute en chronische pijnbestrijding (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: toepassingen complexe pijnbestrijding in thuiszorg, strategieën, verklaring pijn, psychologische aspecten terminale patiënt, PCA, Port-a-cath, pijnblokkades, morfino-mimetica, NSAID’s, prostaglandine remmers en dermatomen. De les wordt afgesloten met enkele casuïstieken (eventueel van de cursisten zelf). Les is mede ontwikkeld door het klinisch pijnteam en verpleegkundigen van de klinische APS, de Acute Pijn Service.
ADL-assistent (vanaf niveau 1)
Kernpunten: deze cursus is gemaakt voor zorgprofessionals die geen bevoegdheden hebben om zorgtaken uit te voeren en mantelzorgers.
Op 1 dag (2 dagdelen) leren de deelnemers de elementaire taken om te assisteren bij de ADL functies van de zorgvrager. Tijdens het eerste dagdeel worden alle handelingen heel precies uitgelegd aan de hand van een PowerPoint presentatie. Tijdens het tweede dagdeel brengen we met 3 docenten alles in de praktijk. We maken dan gebruik van een douchestoel, douche brancard, rolstoel, hoog-laag bed, actieve en passieve tillift, diverse oefenpoppen, inco-materialen, katheter-nachtzakken en verschillende persoonlijke verzorgingsmiddelen. Kortom, een heel geschikte cursus voor mensen die ADL-assistent willen worden of voor mantelzorgers die de nodige handvatten zoeken.
Ambulante Compressie Therapie (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: anatomie en fysiologie van het veneuze vaatstelsel, veneuze pathologie, klachten en symptomen, ambulante compressie therapie (hoge-lage druk en korte-lange rek), operatieve correcties zoals, korte strip van de VSM, VNUS, SEPS en cryo, grijze atrofie, witte atrofie, ontwikkelingsstadia ulcus cruris venosum, wet van Laplace, tips en tricks zwachtelen, pelotteren. Les is mede ontwikkeld door klinisch wondspecialisten. Demonstratie en veel oefenen!
Basishandelingen in de thuiszorg (vanaf niveau 1)
Kernpunten: lichamelijke verzorging. Mondverzorging, smetten, decubitus (preventie), verplaatsingen in bed. Hygiënisch werken, handen wassen, gebruik van handschoenen en ander beschermingsmateriaal, compressie zwachtelen/steunkousen. De stoelgang, klysma's toedienen en voeding. Het gebruik van hulpmiddelen. Professionele houding.
Chronische pathologie in de thuiszorg (vanaf niveau 3)
Kernpunten: behandeling belangrijkste thuiszorgziektebeelden zoals S.L.E., M.S., A.L.S., morbus Bechterew, morbus Parkinson, Duchenne, kanker, HIV. Leer der verschijnselen.
Decubitus preventie (vanaf niveau 2)
Kernpunten: wat is decubitus? Welke gradaties kennen we? Waardoor ontstaat decubitus? Hoe kun je decubitus voorkomen? Welke plaatsen zijn het meest gevoelig?
Aandacht in de les voor de CBO-richtlijnen, de voeding, de inzet en het gebruik van hulpmiddelen.
De module, de les en de PowerPointpresentatie vormen een interactief geheel, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ervaringen van de cursisten en de gevolgen voor de hedendaagse praktijk.
Diabetes mellitus (vanaf niveau 2)
Kernpunten: begripsomschrijving type 1 en 2, oorzaken, verschijnselen, gevolgen, leefregels, behandelingen, complicaties korte en lange termijn. De module is mede ontwikkeld door een collega met diabetes mellitus 1. Tips voor dagelijkse omgang.
EHBO in de thuiszorg (vanaf niveau 1)
Kernpunten: o.a. allergische reactie, hypoglycaemie en vergiftigingen. Verder traumatologie zoals collum en collus fractuur, verbrandingen, snijverwondingen.
Geriatrie (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: Alzheimer, omgaan met dementie, delier, agressie, tekenen van ouderenmishandeling. Tips en tricks voor de dagelijkse omgang met deze patiëntengroep.
Helpende Plus inclusief de medicatiecursus (niveau 2)
Kernpunten: op één dag (2 dagdelen) wordt u bijgespijkerd in wetgeving, communicatie, vormen en toedieningswijzen medicatie, fouten en gevolgen, double check, omgaan met slikproblemen, steunkous aan/uit en werken met tilliften. Tijdens het eerste dagdeel krijgt u een theoretische update en tijdens het tweede dagdeel staat de praktijk centraal. Na afloop bent u in staat veilig medicatie aan te reiken.
Hygiëne en infectiepreventie (vanaf niveau 1)
Kernpunten: het formuleren van knelpunten in de praktijk: van de cursist wordt verwacht dat hij/zij een relatie legt tussen de bestudeerde lesstof en de toepasbaarheid in de praktijk. Update transmissierisico's in vergelijking met beroepsrisico's.
Injecteren, vaccineren en (enig) medisch rekenen (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: materiaalkennis, anatomie injectieplaatsen, tips en tricks injecteren in de praktijk, vaccinaties, oplossen en verdunnen, regels rondom hygiëne, prikaccidenten, WIP-richtlijnen, en oefenen met eenvoudig medisch rekenen.
Juridische aspecten (vanaf niveau 1)
Kernpunten: zelfstudie, Wet BIG, W.G.B.O., kaderafbakening, bevoegdheidsbegrenzing, individuele aansprakelijkheid, calculated risk en de relatie bekwaam-bevoegd.
Katheteriseren (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus urogenitalis, materiaalkennis, allergie, blaasspoelen, fausse route, leegloop blaas, suprapubische katheter, systemen, urethradeviatie bij multiparae, zelfkatheterisatie en blaastraining. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Klinisch redeneren (vanaf niveau 3)
Kernpunten: de 6 stappen van KR, (O)SBARR, ABCDEF, closed loop communicatie en dan: falen vitale organen: hart-longen-nieren-lever-hersenen. Toepassen van bovenstaande en dan is het niet zo moeilijk meer. Op welke wijze observeer je, wat observeer je, welk signaal wijst op welk gevaar, hoe leg je dat vast, hoe communiceer je? Wij voegen aan SBAR een 2e R toe, van registration. In geval van zwangeren voegen wij aan de SBAR een O toe van Obstetic. De cursisten verzinnen hun eigen casus en laten die collega cursisten oplossen (toetselement).
Lymfedrainage/extravasale vochtbeheersing (vanaf niveau 3)
Kernpunten: anatomie, fysiologie en pathologie van het lymfesysteem, almede de diagnostiek en de conservatieve en operatieve behandelmogelijkheden. Achtergronden van de decongestieve lymfatische therapie geven en de behandelstrategie voor de behandelbare oedemen.
Medicatieveiligheid (vanaf niveau 2)
Kernpunten: opdracht-eisen, toedieningsvorm, hoofd- en bijwerkingen meest gebruikte, dus actuele medicijnen, dubbelcheck, het gebruik van verschillende beveiligde apps bij dubbelcheck, eigen veiligheid vanwege agressieve stoffen, samenvoegingen, mengen en malen of niet, interacties, farmacokinetiek, allergie, werking meest gebruikte medicijnen (tijdens de les worden er op uw verzoek medicijnen besproken), halfwaardetijd, volgorde, diabetes 1 en 2, insulinepennen, bloedsuiker meetapparatuur. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Medisch rekenen (vanaf niveau 3)
Kernpunten: in Nederland vallen jaarlijks vele doden door medicatiefouten. Bij het analyseren van een medicatiefout zie je een cascade van opeenvolgende gebeurtenissen die uiteindelijk leiden tot fatale feiten. In deze module maakt u (opnieuw) kennis met het berekenen van een pompstand, het verdunnen van morfine tot een werkbare vorm, het omrekenen van procenten naar milligrammen, het berekenen van een juiste concentratie, het verschuiven van komma’s en het berekenen van eenheden per tijdseenheid. Ook het berekenen van de zuurstofreserve in een zuurstofcilinder wordt nog eens uitgelegd.
Wij, verpleegkundigen, zijn doorgaans niet de uitmuntende rekenaars. Daarom is deze module met haalbare doelstellingen een must.
Multi modulaire teams (vanaf niveau 2)
Kernpunten: deze cursus is gericht op de communicatie binnen multi modulaire teams (niveau 2 t/m 5). Het is soms lastig om goed samen te kunnen werken, omdat niet helemaal duidelijk is wat de taken en bevoegdheden van de verschillende niveaus zijn.
De cursus behandelt communicatie, taakverdeling en verslaglegging en overdracht.
Het verschil tussen multi modulair en multi disciplinair is dat bij die laatste ook de huisarts, ziekenhuis, psycholoog etc. worden betrokken. Multi modulair is puur het zorgteam.
Omgaan met agressie (vanaf niveau 2)
Kernpunten: agressie is het al dan niet met opzet uitvoeren van handelingen waardoor anderen schade ondervinden. We behandelen de 4 vormen van agressie (expressieve-, frustratieve-, instrumentele- en onbeheerste agressie), hoe kan je agressie vroeg herkennen en ombuigen, omgaan met conflicten, herkennen van non-verbale vormen van agressie, welke handvatten werken bij welke vormen van agressie, eigen veiligheid en agressie.
N.B. Het is geen fysieke weerbaarheidstraining.
Palliatieve zorg (niveau 2)
Kernpunten: bejegening en omgang met familie, observatie pijnschalen, maximaal comfortabele zorg, tekenen van dis-comfort, specifieke verzorgingsaspecten palliatieve cliënt, assistentie bij technisch verpleegkundige zorg, medicatieveiligheid, samenwerking met mantelzorgers, beschrijving de laatste levensfase en de psycho-sociale aspecten van de eigen veiligheid.
Palliatieve zorg (vanaf niveau 3)
Kernpunten: bejegening en omgang met familie, observatie pijnschalen, sedatiemogelijkheden, multidisciplinaire aanpak, beschrijving de laatste levensfase, decubituspreventie, psychosociale begeleiding en wetgeving euthanasie.
Pluis – niet pluis (vanaf niveau 2)
Kernpunten: module voor alle zorgniveau’s waar antwoorden op vragen komen, die tijdens de omgang met de cliënten aan de orde komen zoals chemo en dan, bloeddrukverlagers en dan, hij begrijpt je ineens niet meer (afasie), pijn op de borst of is het de maag, diabetes en onwel, hij heeft ineens heel veel pijn met het ademen, hij valt flauw, hij gaat dood!, en dan, oeps, een prikaccident! 112 gebeld maar toch niet nodig, temperatuur en MS, pijn en VAS, Ritalin na 16.00 uur?, delier, maden door de muren, gaan zitten met heupprothese, etc. etc.
Het antwoord is pluis of niet pluis. Aanrader!
Reanimatie + AED (niveau 1 en 2)
Kernpunten: u wordt geschoold op basis van de volgende 5 pijlers:
- get help in time (sla op het juiste moment en op de juiste wijze alarm)
- treat first what kills first (behandel het eerst waar de meeste dreiging vanuit gaat; waar iemand het eerste aan dood kan gaan)
- do no further harm (maak het niet slechter dan het is)
- 10 seconds for 10 minutes
- closed loop communication.
Het onderwijs is zeer praktijkgericht, directief en wordt gegeven in doceervorm. Vaak wordt de complexe theorie gekoppeld aan casuïstieken. We geven de les in een u-vorm opstelling met behulp van onze eigen audiovisuele apparatuur. Tijdens de les is gelegenheid allerlei vragen te stellen. Centraal in dit onderwijs is dat wij er van uit gaan dat de hulpverlener, slechts beschikt over 2 handen, gezond verstand, een luide stem en een (mobiele) telefoon.
Reanimatie + AED (vanaf niveau 3)
Kernpunten: u wordt geschoold op basis van de volgende 5 pijlers:
- get help in time (sla op het juiste moment en op de juiste wijze alarm)
- treat first what kills first (behandel het eerst waar de meeste dreiging vanuit gaat; waar iemand het eerste aan dood kan gaan)
- do no further harm (maak het niet slechter dan het is)
- 10 seconds for 10 minutes
- closed loop communication.
Het onderwijs is zeer praktijkgericht, directief en wordt gegeven in doceervorm. Vaak wordt de complexe theorie gekoppeld aan casuïstieken. We gaan hier nader in op de aanleidingen van een levensbedreigende situatie. Centraal in dit onderwijs is dat wij er van uit gaan dat de hulpverlener, slechts beschikt over 2 handen, gezond verstand, een luide stem en een (mobiele) telefoon.
Revalidatie na prothese-implantatie (vanaf niveau 2)
Kernpunten: verschillende implantaten vereisen specifieke revalidatie; Swansonprotheses in de vingerkootjes, schouderprothese, knieprothese, heupprothese, kunstmatige fixaties van fracturen, vooral na “grotere” breuken (heup, tibiaplateau, humerus, wervels). Tips en tricks voor in de praktijk. Les wordt mede ontwikkeld (en medegegeven) door een specialistisch orthopedisch verpleegkundige.
Sharp Update (vanaf niveau 3)
Kernpunten: op één dag (2 dagdelen) wordt u bijgespijkerd in de meest voorkomende handelingen en reanimatie/AED. Tijdens het eerste dagdeel krijgt u een theoretische update (highlights) van:
- injecteren inclusief subcutane canule inbrengen
- katheteriseren inclusief drainages uit niet bestaande lichaamsholten
- sonderen
- stomazorg
- wondverzorging
- reanimeren/AED.
SMART observeren, signaleren en rapporteren (vanaf niveau 1)
Kernpunten: de zorg verandert snel. Doelen moeten worden gehaald. Alles moet geregistreerd worden. Rapporteren van je handelingen op basis van de in je zorgplan gestelde doelen. Wat is een zorgplan? Waar moet dat aan voldoen? SMART, ART en SOAP. Na deze cursus ben je in staat volledig en op adequate wijze te rapporteren en het zorgplan tot in detail uit te werken. Met één hoofddoel: zo veilig en goed mogelijke zorg leveren die tot in detail geregistreerd wordt.
Sonderen (vanaf niveau 3)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus gastro-intestinalis, sondevoedingen, wijze van toedieningen, toedieningswegen, dumping syndrome, malabsorptiesyndroom, inbrengen maagsonde, fixatiemethoden, verzorgingsaspecten sonde, sondeallergie, PEG-uiterlijk, PEG-verzorging, cachexie, medicijn gebruik bij sondevoedingen, regurgitatie, aspiratie en diëten. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Stomazorg (vanaf niveau 3)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus digestivus, soorten stomata, continent-incontinent stoma, verzorging stoma en huid, materiaalkennis, toepassing materialen. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Tiltechnieken (vanaf niveau 1)
Kernpunten: ergonomie, verplaatsen en bewegen, basistechnieken, verplaatsingsmogelijkheden, algemeen en specifiek, piek en continue belastbaarheid rug, heupen, knieën en enkels. Praktijkdemonstratie en oefenen!
Tiltechnieken m.b.v. tilliften (vanaf niveau 1)
Kernpunten: alle cursisten kunnen de meest gangbare tilliften bedienen en elkaar verplaatsen. Actieve en passieve tillift aanwezig. Les wordt gegeven door ervaren fysiotherapeut die dagelijks werkt met deze hulpmiddelen.
Tracheostoma (vanaf niveau 3)
Kernpunten: indicaties, structureel tracheostoma, verzorgingsaspecten, gevaren, luchtweginfecties, bevochtiging, hoe te handelen in noodgevallen en aspiratiegevaar. Praktijkdemonstratie en oefenen!
VAC® Therapie (vanaf niveau 3)
Kernpunten: de veneuze vaatproblematiek, (operatieve) open been behandelingen, de verschillende inzichten en ontwikkelingen. Indicatie en applicatie VAC® Therapie in theorie en praktijk. Hoe, wat, wanneer en waarmee?
Vasculaire infuus technologie (VIT) (vanaf niveau 3)
Kernpunten: update van de pijnfysiologie, visueel analoge schaal (VAS), indicaties invasieve pijnbestrijding, methoden van analgesie in de thuiszorg zoals epidurale- en spinale pijnbestrijding, blokken in dagbehandeling, patient controlled analgesia (PCA), Port-a-cath, PICC, CADD-Legacy pomp, terminale pijnbestrijding, hulpmiddelen, technische tips en tricks, infuus inbrengen en verpleegkundige aspecten.
Weetjes in de huishouding (niveau 1 en 2)
Kernpunten: dé module voor de ZZP-er werkend in de huishouding.
Tijdens de 3 uur durende les worden de belangrijkste zaken besproken die u als huishoudelijk medewerkster moet weten. Dus de ARBO regels in het heel kort, de te gebruiken materialen, de term hygiënisch werken, welke bacteriën zitten waar en welke zijn ziekteverwekkend, ventileren, wasprogramma’s, tips voor de strijk, rust-reinheid-regelmaat, voorraadbeheer, eigen veiligheid en beroepsgeheim. Na de les krijgt u een mooi naslagwerk met veel tips!
Les wordt gegeven door schoonmaakprofessional in samenwerking met wijkverpleegkundige en met behulp van digitale presentatiemiddelen.
Werkbegeleiding (vanaf niveau 2)
Kernpunten: introductie werkbegeleiding, bepaling leerdoelen, spanningsveld
Verpleegproces-begeleidingsproces, leerstijltest Kolb toepassen op de cursist (eigen
Leerstijltest presenteren door cursisten), formuleren leerdoelen, hoe doe je dat?, oefenen formuleren leerdoelen, organisatie gesprekken (in het kort), methode van gesprekken, beoordelingsfouten, toets: huiswerkopdracht.
Wondverzorging (vanaf niveau 3)
Kernpunten: type wonden, WCS classificatie, oorzaken, decubitus, behandelingsvormen, materiaalkennis, verschijnselenherkenning, praktijkdemonstratie en oefenen! Les wordt mede gegeven door WIS consulent(e).
(Voor het onderdeel veneuze pathologie en compressietherapie is een separate module ontwikkeld.)
Zuurstof toedienen en uitzuigen (vanaf niveau 2+)
Kernpunten: anatomie en pathofysiologie tractus respiratorius, C.O.P.D., hartfalen, helpen met ophoesten, functie morfine’s bij terminale emfyseem patiënten, zuurstofapparatuur, uitzuigtechnieken, (in)direct zuigen, reduceerkleppen, vagale reactie en gevarendriehoek.